Kamer van Koophandel heeft geen databankenrecht

Picture of Anthony

Anthony

Hi! Ik ben Anthony van Action Data en ik deel graag interessante zaken met je uit de adressenbranche.

De Vereniging voor zakelijke B2B informatie (VVZBI) heeft de door haar aangespannen rechtszaak tegen de Kamer van Koophandel (KVK) gewonnen. De KVK had aangekondigd haar vermeende databankenrecht op het Handelsregister tegenover de leden van de vereniging te gaan handhaven. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de KVK geen  databankenrecht op het Handelsregister heeft.

De KVK heeft zo’n recht niet

De KVK wilde vergaande beperkingen opleggen aan het gebruik van openbare handelsregisterinformatie. De VVZBI heeft steeds betoogd dat de KVK zo’n recht niet heeft en dus niet op die basis de markt mag reguleren. Voor het bestaan van een databankenrecht is vereist dat de KVK, als producent van de databank, risicodragende investeringen heeft gedaan in het Handelsregister. De KVK draagt echter niet het financiële risico van deze investeringen in het Handelsregister. Er is namelijk geen economische drijfveer maar de KVK voert een wettelijke taak uit. Het is bovendien wettelijk geregeld dat de kosten van de KVK die niet uit haar inkomsten kunnen worden vergoed, worden gedekt door de Rijksoverheid. 

Openbaarheid Handelsregister veiliggesteld

De uitspraak schept duidelijkheid voor alle klanten die de handelsregisterinformatie dagelijks nodig hebben als onderdeel van bijvoorbeeld compliance- en kredietverzekeringsprocessen. De uitspraak betekent echter niet dat hergebruik van handelsregisterinformatie vogelvrij is. Integendeel, bestaande wetgeving stelt al allerlei grenzen en voorwaarden aan dat gebruik, zeker waar privacy mogelijk in het geding is.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *